Authenticiteit

Uit Agriwiki
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
De zuidgevel van het woongedeelte van de voormalige boerderij Boskade 11 te Hoogmade. De vele kleuren in het metselwerk geven aan dat de gevel vele malen is aangepast in de vier eeuwen van zijn bestaan.Bron: Zuijlen, J. van, Van Hoogmade naar Arnhem, Lotgevallen van de boerderij Boskade 11 in de Bospolder bij hoogmade 1600-2004, SHBO Arnhem 2004, pag. 73.

De waarde van een monument heeft met authenticiteit of oorspronkelijkheid van het materiaal en het ontwerp te maken.

Een perfecte kopie heeft minderwaarde

Zo is bijvoorbeeld een perfect nageschilderde Rembrandt maar een fractie waard van een echte Rembrandt. De historische waarde van het materiaal wordt authenticiteit genoemd. Het betreft de mate van betrouwbaarheid van de originaliteit en herkomst. Daarom is het belangrijk dat historisch bouwmateriaal, constructie en details behouden blijven. Nu zijn monumenten geen schilderijen. Er moet in geleefd worden. Ook vroeger werd er regelmatig wat veranderd aan monumenten. Als dat goed is gedaan, dan is een latere aanbouw of verbouwing een waardevol onderdeel van het monument. Dat moet dus ook gelden voor de aanpassingen die we nu doen.

Bouwmaterialen dragen de authenticiteit

Ook wat het bouwmateriaal betreft geldt de stelregel “Behouden gaat voor vernieuwen”. Materialen zoals baksteen, dakpannen en voegwerk maken de leeftijd en het gebruik van het gebouw ervaarbaar. Hierbij kan het oorspronkelijke reinigen van gevels soms essentieel zijn. Wordt oorspronkelijk materiaal vervangen, dan wordt de authenticiteit dus aangetast. De structuur van een nieuw materiaal wijkt namelijk altijd af, doordat bijvoorbeeld de fabricage anders is dan vroeger. Industrieel vervaardigde grondstoffen en bouwmaterialen zijn constanter van kleur en kwaliteit dan dat men vroeger kon maken. Daarom heeft historisch materiaal zo’n levendig en aantrekkelijk uiterlijk.

Bron

  • Dorp,Stad & land, Gebouwd verleden:Doorgeven of opgeven, 2006, p23
  • Ineke de Visser (Bureau Helsdingen) / Gemeente Leidsendam-Voorburg. Monumenten Waarderen en beheren. Praktische leidraad voor eigenaren van Monumenten (maart 2010)