Charter van Venetië

Uit AgriWiki
Versie door Beheerder (Overleg | bijdragen) op 10 apr 2012 om 13:42 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Dit is een internationaal handvest uit 1964 voor behoud en restauratie van monumenten. ===Behouden gaat voor vernieuwen=== Artikel 4 Het behoud van monumenten vereis...')

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit is een internationaal handvest uit 1964 voor behoud en restauratie van monumenten.

Behouden gaat voor vernieuwen

Artikel 4 Het behoud van monumenten vereist op de eerste plaats regelmatig onderhoud. Artikel 5 Voor het behoud van monumenten is het altijd gewenst daaraan een maatschappelijk nuttige bestemming te geven. Een dergelijke bestemming mag echter niet de indeling en decoratie van de gebouwen aantasten. Slechts binnen deze grenzen mag een aanpassing aan de ontwikkeling van gebruikseisen worden overwogen en toegestaan. Artikel 12 De onderdelen die de verdwenen gedeelten moeten vervangen dienen op harmonieuze wijze in het geheel opgenomen te worden. Deze moeten echter duidelijk van de originele gedeelten te onderscheiden zijn zodat er geen vervalsing optreedt van de artistieke en historische informatie. Artikel 13 Toevoegingen kunnen slechts aanvaard worden zover ze de belangrijke onderdelen van het gebouw respecteren en het traditionele kader, het evenwicht in de compositie en de relatie met de omgeving niet verbreken.

Terugbrengen naar oorspronkelijke staat

Artikel 11 Aangezien met restauratie geen eenheid in stijl wordt nagestreefd, moeten alle waardevolle toevoegingen die in verschillende perioden aan het monument zijn gedaan, worden geëerbiedigd. Als aan een bouwwerk lagen uit verschillende tijdsperioden te onderscheiden zijn, is het zichtbaar maken van een oudere situatie slechts bij uitzondering gerechtvaardigd. Voorwaarde is dan dat de te verwijderen onderdelen van gering belang zijn, de zichtbaar gemaakte oudere toestand van grote historische, archeologische of esthetische waarde is en de huidige staat daarvan van voldoende kwaliteit om de ingreep te rechtvaardigen. De beoordeling van de waarde van deze elementen en de beslissing over de verwijdering hiervan mogen niet alleen afhangen van de met de restauratie belaste ontwerper.

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • auteur, titel (jaar van uitgave) p.pagina nr. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 bron.

Links

  • Interne links (links naar een artikel op agriwiki.nl) naam interne link of met andere tekst. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 link.
  • Externe links (links naar andere websites) met andere tekst. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 link.

Verder lezen

  • Auteur, titel (jaar van uitgave) p.pagina nr. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 link.
  • Extern artikel (link naar andere website) met verduidelijkende tekst over de link. Het * zorgt voor een opsommingsteken. Gebruik dit altijd, dus ook bij 1 link. alleen de (sub)categorie(ën) vermelden waaronder het lemma val(t)(en). Bijvoorbeeld een lemma in de categorie "historische bouwwijze" krijgt alleen. Op de laatste pagina staan alle categorieën met subcategorieën. ("copy-paste" categorieën)