Gebruikersportaal: verschil tussen versies

Uit Agriwiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Opzet agriwiki''' Een interessante wiki bestaat uit vele lemma’s (trefwoorden). Per lemma is een stukje tekst en eventueel een foto beschikbaar. Om dit ambitieuz...')
 
Regel 1: Regel 1:
'''Opzet agriwiki'''
+
 
 +
== '''Opzet agriwiki''' ==
 +
 
  
 
Een interessante wiki bestaat uit vele lemma’s (trefwoorden). Per lemma is een stukje tekst en eventueel een foto beschikbaar. Om dit ambitieuze project overzichtelijk te maken is een hoofdstructuur bedacht.  
 
Een interessante wiki bestaat uit vele lemma’s (trefwoorden). Per lemma is een stukje tekst en eventueel een foto beschikbaar. Om dit ambitieuze project overzichtelijk te maken is een hoofdstructuur bedacht.  

Versie van 12 apr 2012 10:51

Opzet agriwiki

Een interessante wiki bestaat uit vele lemma’s (trefwoorden). Per lemma is een stukje tekst en eventueel een foto beschikbaar. Om dit ambitieuze project overzichtelijk te maken is een hoofdstructuur bedacht.

De gebruiker gaat kriskras door de wiki heen. Voor de gebruiker staat iedere lemma op zichzelf. Wat de gebruiker niet ziet is dat er achter al deze losse stukjes informatie wel degelijk een structuur schuilgaat. Deze hoofdstructuur is om meerdere redenen noodzakelijk. Allereerst om tijdens het schrijven overzicht te behouden. Zo kan er gestructureerd gewerkt worden. Daarnaast kan zo vooraf afgesproken worden over welke onderwerpen er (in eerste instantie)geschreven gaat worden en over welke niet. Ook voor de taakverdeling is een goede structuur noodzakelijk. Hoofdopzet In onderstaand schema is de hoofdopzet van de agriwiki weergegeven in een mindmap. Op de laatste pagina van dit document staat een uitgebreidere mindmap met meer (maar lang niet alle ) zijtakken.

<...>

Doel van de agriwiki

Het doel van de agriwiki is het bevorderen van de instandhouding van historische boerderijen. Dit streven is onder te verdelen in een paar onderdelen: • Kennis verspreiden over historische boerderijen • Het niveau van restauraties verbeteren • Het herbestemmen van historische boerderijen bevorderen. Omdat het stimuleren van positieve ontwikkelingen op de lange duur effectiever is dan het hinderen van ongewenste ontwikkelingen moet er voor dit doel aan publieksvoorlichting gedaan worden. Doelgroep De primaire doelgroep voor de agriwiki is de boerderijeigenaar. Maar ook de vrijwilliger van een boerderijenstichting kan de agriwiki gebruiken om iets op te zoeken. Het zou mooi zijn als ook mensen die professioneel met restauraties bezig zijn op de agriwiki zoeken naar wat kenmerkend is voor de boerderij die zij onderhanden hebben.

Als je kennis op internet zet kun je niet sturen wie deze kennis lezen. De agriwiki zal dus waarschijnlijk ook door andere groepen gebruikt worden. Eigenaren van historische woonhuizen zullen er waarschijnlijk ook wel interessante dingen kunnen vinden.

De boerderijeigenaar is dus de primaire doelgroep. Deze bepaalt dus de taal en de moeilijkheidsgraad van de tekst. Om goed voor een doelgroep te kunnen schrijven is het nodig om deze een “gezicht”te geven. Dus wie is nu die boerderijeigenaar: Meestal is de boerderijeigenaar een echtpaar. De gebruiker kan dus zowel een man als een vrouw zijn. De boerderijeigenaar houdt van buiten wonen. Rust, vrijheid en groen om zich heen vindt hij / zij belangrijk. De boerderijeigenaar is meestal geen 13-in-een-dozijn mens. Vaak een beetje eigenzinnig met een duidelijke identiteit. Hij vindt een woonomgeving met een sterke identiteit meestal erg belangrijk. Een groot deel van de boerderijeigenaren is agrariër of van agrarische afkomst. Dus boerenzonen en boerendochters. Maar soms was de goede herinnering aan een opa of oma ook mede bepalend om later zelf een boerderij te gaan kopen. De boerderijeigenaar houdt van aanpakken en is praktisch ingesteld. Hij / zij is er niet vies van om de handen vuil te maken. De meeste boerderijeigenaren zijn niet bouwkundig geschoold. Een deel van de eigenaren heeft geen technische achtergrond. De meeste boerderijeigenaren houden ervan om dingen zelf te doen. Grote klussen worden ook uitbesteed. Ook bij het uitbesteedde werk is de boerderijeigenaar geïnteresseerd in de uitvoering. Veel boerderijeigenaars hebben er moeite mee om de hoeveelheid onderhoud de baas te blijven.

Omdat een wiki iets is dat in de loop van de tijd groeit is het mogelijk om ook in de onderwerpkeuze een fasering aan te brengen. Ons inziens is het goed om eerst de onderwerpen die nuttig zijn voor de primaire doelgroep te maken. ‘Need to know’ gaat voor ‘nice to know. Al was het alleen maar omdat ‘nice to know’ veel meer onderwerpen kent.


Een agriwiki schrijven

Het is de bedoeling dat de belangrijkste items van reeds bestaande kennis samengevoegd wordt in de agriwiki. Dat iets al eerder in een boek verschenen is, is geen probleem (mits de copyrights goed geregeld zijn). Een Wiki is een ander medium dan een boek. Het zijn aanvullingen op elkaar. Daarom staat er in de wiki onderaan ieder lemma een kopje verder lezen. Hier kan dan verwezen worden naar al eerder verschenen publicaties. Een wiki is een laagdrempelig en breed medium. Een boek is meestal specialistischer en diepgaander. De agriwiki is dus vergelijkbaar met de huisarts voor de boerderijeigenaar die op zoek is naar kennis. De al verschenen boeken zijn dan in deze vergelijking de specialisten.

Tekst voor een wiki schrijven is iets anders dan tekst voor een boek schrijven. Bij een boek gaat de schrijver ervan uit dat de lezer enigszins gestructureerd leest. Er wordt natuurlijk wel eens wat overgeslagen maar eerst komt pagina 34 en dan pagina 35. De gebruiker van een wiki toetst een trefwoord in en leest de lemma. Vervolgens springt hij naar een ander trefwoord. Hij leest dus als het ware eerst pagina 85 daarna pagina 5 en daarna pagina 35. Dit betekent dat de tekst voor iedere lemma op zichzelf moet staan. De lemma moet een inleidinkje hebben en in z’n context gezet worden. Dit betekent dat aanverwante onderwerpen enigszins een overlap kunnen hebben. In het onderstaande overzicht staan de verschillen op een rij:

Paragraaf voor een boek Lemma voor een wiki Onderdeel van een doorlopend verhaal Staat op zichzelf Wordt gestructureerd gelezen Wordt “chaotisch”gelezen De context is meestal al in de voorafgaande stukken geschetst. Heeft een eigen inleidinkje en context nodig Kan een paar pagina’s lang zijn Liever niet langer dan 1 pagina Herhalingen moeten vermeden worden Herhalingen komen voor



Proeflemma’s

Om de agriwiki tastbaar te maken zijn er een aantal proeflemma’s geschreven. Bij de onderwerpkeuze speelden een aantal zaken mee: • De groep moet niet te groot zijn; • De proeflemma’s moeten een bepaalde samenhang hebben; • De proeflemma’s moeten verspreid zijn over een groot aantal hoofdtaken. Zo wordt zichtbaar gemaakt dat de schrijver wel een structuur kan bedenken maar de lezer trekt zich dar niets van aan; • De proeflemma’s moeten gaan over onderwerpen waar bijna iedere boerderijenstichting mee te maken heeft.

Onderstaand schema laat zien waar deze proeflemma’s zich bevinden in de hoofdstructuur. (Niet alle onderwerpen in dit schema zijn uitgewerkt).

<...>


Op de volgende pagina de uitgebreidere structuur van de agriwiki. Lang niet alle onderwerpen staan hierop vermeld. Dan zouden de lettertjes te klein worden.