Muizentand: verschil tussen versies

Uit Agriwiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij oude boerderijen springt het metselwerk boven aan de muur soms uit, bijvoorbeeld omdat er om op de op de muur gelegen houten muurplaat heen is gem...')
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Bij oude boerderijen springt het [[metselwerk]] boven aan de [[wand|muur]] soms uit, bijvoorbeeld omdat er om op de op de muur gelegen [[hout]]en muurplaat heen is gemetseld. In delen van Noord-Brabant en Limburg zijn direct onder deze [[uitkraging]] vaak [[decoratie|versieringen]] aangebracht. Ze bestaan uit [[baksteen|bakstenen]] die om en om zijn gemetseld. Als deze stenen alleen zijn uitgemetseld, maar niet schuin geplaatst, is er sprake van een platte muizentand of bloktand. Staan ze schuin in en hoek van 45 graden, dan is er sprake van een overhoekse muizentand. Een versiering van licht schuin geplaatst bakstenen wordt een zaagtand genoemd.
+
[[Bestand:Muizentand.jpg|thumb|right|Muizentandlijsten in de voorgevel van een oude 17-eeuwse boerderij in Olst. Bron: Post, K., Dekkers, G., Oude boerderijen, N. Kluwer N.V. Deventer, 1969, afbeelding kaft.]]
 +
 
 +
Bij oude boerderijen springt het [[metselwerk]] boven aan de [[wand|muur]] er soms uit, bijvoorbeeld omdat er om de op de muur gelegen [[hout]]en muurplaat heen is gemetseld. In delen van Noord-Brabant en Limburg zijn direct onder deze [[uitkraging]] vaak [[decoratie|versieringen]] aangebracht. Ze bestaan uit [[baksteen|bakstenen]] die om en om zijn gemetseld. Als deze stenen alleen zijn uitgemetseld, maar niet schuin geplaatst, is er sprake van een platte muizentand of bloktand. Staan ze schuin in een hoek van 45 graden, dan is er sprake van een overhoekse muizentand. Een versiering van licht schuin geplaatst bakstenen wordt een zaagtand genoemd.
  
 
===Bron===
 
===Bron===

Versie van 10 apr 2013 08:09

Muizentandlijsten in de voorgevel van een oude 17-eeuwse boerderij in Olst. Bron: Post, K., Dekkers, G., Oude boerderijen, N. Kluwer N.V. Deventer, 1969, afbeelding kaft.

Bij oude boerderijen springt het metselwerk boven aan de muur er soms uit, bijvoorbeeld omdat er om de op de muur gelegen houten muurplaat heen is gemetseld. In delen van Noord-Brabant en Limburg zijn direct onder deze uitkraging vaak versieringen aangebracht. Ze bestaan uit bakstenen die om en om zijn gemetseld. Als deze stenen alleen zijn uitgemetseld, maar niet schuin geplaatst, is er sprake van een platte muizentand of bloktand. Staan ze schuin in een hoek van 45 graden, dan is er sprake van een overhoekse muizentand. Een versiering van licht schuin geplaatst bakstenen wordt een zaagtand genoemd.

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • 'Houtverbindingen zonder spijkers', Landleven 7e jaargang, nummer 3- mei/juni 2002

Links

Verder lezen