Schoor: verschil tussen versies

Uit Agriwiki
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''Schuin geplaatste paal, balk of stijl die iets schraagt, de druk van een belasting opvangt of een zijdelingsverband aanbrengt. Bijvoorbeeld onderdeel van een [[kapcon...')
 
k (Heeft "Schoor" beveiligd: Boekpagina's (‎[edit=sysop] (vervalt niet) ‎[move=sysop] (vervalt niet)))
 
(14 tussenliggende versies door een andere gebruiker niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'Schuin geplaatste paal, balk of stijl die iets schraagt, de druk van een belasting opvangt of een zijdelingsverband aanbrengt. Bijvoorbeeld onderdeel van een [[kapconstructie]]. Men spreekt onder andere van een steekschoor en een windschoor.' (Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.406)
+
[[Bestand:Schoor.jpg|thumb|right|Schoren in de voorgevel van een boerderij op landgoed Twickel. Bron: Vrij, L., Boerenerven op het landgoed Twickel, Bouw, beheer en onderhoud, Landgoed Twickel Twente Overijssel Nederland, afbeelding kaft.]]
 +
 
 +
Een schoor is een schuin geplaatst houten onderdeel dat zorgt voor de stabiliteit van de constructie. Schoren komen veel voor in [[kapconstructie| kapconstructies]] en [[gebint|gebintconstructies]]. In een gebintconstructie zorgt de schoor voor een stijve driehoek tussen de gebintbalk en de [[gebintstijl]]. Voor twee typen van schoren bestaan vrij algemeen gebruikelijke termen: het [[korbeel]] en de windschoor. Een korbeel is een schoor tussen een [[stijl]] en de horizontale [[balk]] van een gebint of een kapspant. Een windschoor is een schoor tussen een stijl of been (van een gebint of een kapspant) en een [[plaat]] of [[gording]] (opgelegd op of in datzelfde gebint of kapspant), ten dienst evan de stabiliteit van de houtconstructie als geheel.
  
 
===Steekschoor===
 
===Steekschoor===
'Schoor in een houtconstructie, boven met een [[pen]] in een gat gestoken, onder gespijkerd.' (Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.436)
+
'Schoor in een houtconstructie, boven met een [[pen]] in een gat gestoken, onder gespijkerd.' (E.J. Haslinghuis en H. Janse ''Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie'' (4de druk, Leiden 2001), p.436)
 +
 
 +
===[[Windverband]]===
 +
In een kapconstructie zijn schoren vooral belangrijk voor het windverband. Een windverband moet de winddruk opvangen die haaks op de kapconstructie staat. Als een kapconstructie geen goed windverband heeft kunnen de kapspanten scheef komen te staan (schranken). Het windverband kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Door een windschoor of een windlat. Ook het aanbrengen van een goed vast gespijkerd dakbeschot draagt bij aan het windverband. 
 +
 
 +
====Windschoor====
 +
'Schuin oplopend stuk hout, in de lengte richting van de [[kapconstructie]] aangebracht tussen een spantdeel en een [[fliering]] of gording. Daarmee wordt de stijfheid van de kap in die richting verzekerd en de winddruk opgenomen. Ook: spreiband, [[windband]], stormband.' (E.J. Haslinghuis en H. Janse ''Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie'' (4de druk, Leiden 2001), p.517)
  
===Windschoor===
+
====Windlat====
'Schuin oplopend stuk hout, in de lengte richting van de [[kapconstructie]] aangebracht tussen een spantdeel en een [[fliering]] of [[gording]]. Daarmee wordt de stijfheid van de kap in die richting verzekerd en de winddruk opgenomen. Ook: spreiband, windband, stormband.' (Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.517)
+
'Schuin oplopende lat, onder tegen een opeenvolgende serie [[daksporen]] gespijkerd om schranken tegen te gaan. Eerste vorm van windverband in een kapconstructie.' (E.J. Haslinghuis en H. Janse ''Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie'' (4de druk, Leiden 2001), p.516)
  
===Windlat===
+
===Verder lezen===
'Schuin oplopende lat, onder tegen een opeenvolgende serie [[daksporen]] gespijkerd om schranken tegen te gaan. Eerste vorm van windverband in een kapconstructie.' (Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.516)
+
* [[Het boek ''Historische houtconstructies in Nederland'']]
 +
* [[1.0 Gebinten]]
 +
* [[2.0 Kapspanten]]
 +
* [[3.0 Kappen zonder spanten]]
 +
* [[4.0 Elementen]]
 +
** [[4.1 Algemene termen en definities]]
 +
*** [[Stijl]]
 +
*** [[Been]]
 +
*** [[Balk]]
 +
*** [[Ligger]]
 +
*** [[Plaat]]
 +
*** [[Schoor]]
 +
*** [[Stut]]
 +
*** [[Gebintbalk]]
 +
*** [[Jukbalk]]
 +
*** [[Standvink]]
 +
** [[4.2 Specifieke termen en definities]]
 +
* [[5.0 Houtverbindingen]]
  
 
===Bron===
 
===Bron===
 
De tekst is gebaseerd op:
 
De tekst is gebaseerd op:
* Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.406
+
* E.J. Haslinghuis en H. Janse ''Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie'' (4de druk, Leiden 2001), p.406, 436, 516, 517.
* Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.436
+
* G. Berends, ''Historische houtconstructies in Nederland'', Arnhem 1999
* Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.517
 
* Haslinghuis, Bouwkundige termen (2001, Leiden), p.516
 
  
[[Categorie:houtconstructies]]
+
[[Categorie:Bouwhistorie]]
 +
[[Categorie:historische bouwwijze]]
 +
[[Categorie:Houtconstructies]]
 
[[Categorie:daken]]
 
[[Categorie:daken]]

Huidige versie van 16 apr 2013 om 20:59

Schoren in de voorgevel van een boerderij op landgoed Twickel. Bron: Vrij, L., Boerenerven op het landgoed Twickel, Bouw, beheer en onderhoud, Landgoed Twickel Twente Overijssel Nederland, afbeelding kaft.

Een schoor is een schuin geplaatst houten onderdeel dat zorgt voor de stabiliteit van de constructie. Schoren komen veel voor in kapconstructies en gebintconstructies. In een gebintconstructie zorgt de schoor voor een stijve driehoek tussen de gebintbalk en de gebintstijl. Voor twee typen van schoren bestaan vrij algemeen gebruikelijke termen: het korbeel en de windschoor. Een korbeel is een schoor tussen een stijl en de horizontale balk van een gebint of een kapspant. Een windschoor is een schoor tussen een stijl of been (van een gebint of een kapspant) en een plaat of gording (opgelegd op of in datzelfde gebint of kapspant), ten dienst evan de stabiliteit van de houtconstructie als geheel.

Steekschoor

'Schoor in een houtconstructie, boven met een pen in een gat gestoken, onder gespijkerd.' (E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.436)

Windverband

In een kapconstructie zijn schoren vooral belangrijk voor het windverband. Een windverband moet de winddruk opvangen die haaks op de kapconstructie staat. Als een kapconstructie geen goed windverband heeft kunnen de kapspanten scheef komen te staan (schranken). Het windverband kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Door een windschoor of een windlat. Ook het aanbrengen van een goed vast gespijkerd dakbeschot draagt bij aan het windverband.

Windschoor

'Schuin oplopend stuk hout, in de lengte richting van de kapconstructie aangebracht tussen een spantdeel en een fliering of gording. Daarmee wordt de stijfheid van de kap in die richting verzekerd en de winddruk opgenomen. Ook: spreiband, windband, stormband.' (E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.517)

Windlat

'Schuin oplopende lat, onder tegen een opeenvolgende serie daksporen gespijkerd om schranken tegen te gaan. Eerste vorm van windverband in een kapconstructie.' (E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.516)

Verder lezen

Bron

De tekst is gebaseerd op:

  • E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.406, 436, 516, 517.
  • G. Berends, Historische houtconstructies in Nederland, Arnhem 1999