Utrecht, Kromme Rijn: verschil tussen versies

Uit AgriWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met '===Kromme Rijn=== In het Kromme Rijngebied, als meest oostelijke deel van het Utrechtse rivierengebied, is tot ver in de 19de eeuw het gemengde bedrijf met de nadru...')
 
(Verder lezen)
 
Regel 12: Regel 12:
 
*[[De ontwikkeling van het voorhuis in Utrecht]]: T-huisontwikkeling geldend voor de gehele provincie Utrecht
 
*[[De ontwikkeling van het voorhuis in Utrecht]]: T-huisontwikkeling geldend voor de gehele provincie Utrecht
 
*[[Utrechts rivierengebied]]: boerderijtypologie op de kleigronden in de provincie Utrecht
 
*[[Utrechts rivierengebied]]: boerderijtypologie op de kleigronden in de provincie Utrecht
*[[Utrechts weidegebied]]: boerderijtypologie op de veengronden in de provincie Utrecht
+
 
  
 
[[categorie:Boerderijtypologie]]
 
[[categorie:Boerderijtypologie]]

Huidige versie van 3 mrt 2016 om 14:30

Kromme Rijn

In het Kromme Rijngebied, als meest oostelijke deel van het Utrechtse rivierengebied, is tot ver in de 19de eeuw het gemengde bedrijf met de nadruk op de akkerbouw overwegend gebleven, een bedrijfsvorm waar- voor het traditionele halletype bij uitstek geschikt is. De boerderijen hebben daardoor in het bedrijfsgedeelte de zuivere hallehuisindeling volkomen intact bewaard. Men vindt hier zowel de driebeukige opzet als de constructie met ankerbalkgebinten, het principe van oogstberging op de zolder boven de middenbeuk en de brede open deel met stallen aan weerszijden en deeldeuren in het midden van de achtergevel. Sinds het einde van de 19de eeuw heeft hier echter een verschuiving plaatsgevonden van akkerbouw naar fruitteelt in combinatie met veeteelt. Dit heeft bij de oudere boerderijen geleid tot een geleidelijke toename in het aantal bijgebouwen en tot het inbouwen in het hoofdgebouw van fruitopslagplaatsen en zuivelruimten. De hoofdopzet van de gebouwen is bij dit alles echter onaangetast gebleven en men vindt hier ook bij de latere voorbeelden nog steeds het traditionele middenlangsdeeltype.

Grondsoorten in de provincie Utrecht. Bron: R. Blijdenstein, Tastbare Tijd. Cultuurhistoriscche atlas vande provincie Utrecht, Utrecht 2005, p. 75; A.A. Brombacher & W. Hoogendoorn, Aardkundige waarden in de provincie Utrecht, Utrecht 1997, p.65.

Bron

Deze tekst is afkomstig uit: Stichting Historisch Boerderij-onderzoek, Landelijke bouwkunst. Utrecht, Arnhem 1993. De mappen Landelijke bouwkunst van de SHBO met opmetingstekeningen zijn in te zien in de bibliotheek van de RCE.

Verder lezen