Liplas

Uit AgriWiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Voorbeelden van liplassen

Hout wordt op verschillende manieren aangelast. Dit kan gedaan worden door een liplas. Deze bestaat zowel in de rechte variant als in de schuine variant.

Liplas

Enkele voorbeelden van lassen in een houten constructie. Afbeelding uit Monumentenwacht, Inspectiehandboek 2, 2.1.1, p.49
Een rechte liplas wordt toegepast bij horizontale verbindingen van twee stukken hout. Een liplas is een goede verbinding voor bijvoorbeeld een muurplaat.

Een liplas is ook mogelijk om te gebruiken bij een verticale verbinding zoals bij het aanscherven van een gebintstijl. Een schuine liplas is hiervoor het beste toepasbaar. Een schuine liplas wordt voorzien van borsten zodat de houten delen niet van elkaar kunnen afschuiven. Door de twee gedeelten nog weer onderling te koppelen door pinnen wordt er meer stijfheid verkregen. Bij het toepassen van een las bij een verticale verbinding is het noodzakelijk om de lippen en borsten naar buiten toe schuin te laten aflopen. Op die manier kan eventueel water niet naar binnen lopen. Een las in horizontale balken dient altijd gemaakt te worden op 1/3 van de lengte van de overspanning. Daar is het moment het laagst (hier treden de minste spanningen op), wat beter is voor de verbinding.

Bronnen:

Deze tekst is gebaseerd op:

  • Monumentenwacht Inspectiehandboek 2, 2.1.1, p.49
  • E.J. Haslinghuis en H. Janse Bouwkundige termen, Verklarend woordenboek van de westerse architectuur- en bouwhistorie (4de druk, Leiden 2001), p.290