Bewerken van Baksteenformaat

Uit Agriwiki

Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het opslaan of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
Bakstenen zijn in veel verschillende formaten gebakken. Het formaat, de kleur en de oppervlakte structuur zeggen iets over de ouderdom van de steen en de regio waar de steen gebakken is. Globaal is het zo dat hoe groter de steen is hoe ouder die (meestal) is. Maar dit is veel complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. In de ene regio ging men veel sneller over op kleine stenen dan in de andere regio. Ook werden er vaak meerdere steenformaten tegelijkertijd gebruikt. Er zijn stadskeuren bekend waar men drie verschillende steenformaten voorschreef.
 
 
 
===Geschiedenis===
 
===Geschiedenis===
Na de Romeinse tijd is de productie van [[baksteen]] in Nederland gestopt om pas weer in de middeleeuwen op gang te komen. In de twaalfde eeuw herintroduceerden kloosterlingen het bakken van stenen uit klei in Nederland en Vlaanderen. Ook in Friesland werden al heel vroeg stenen gebakken. Tot dan toe werden belangrijke gebouwen vooral met tufstenen gebouwd. Die waren 35 x 17 x 8,5 à 9,5 centimeter groot. De eerste bakstenen werden net zo groot gemaakt en staan bekend als [[kloostermop]]pen. Aanvankelijk werden ze ook uitsluitend gebruikt voor kloosters en andere belangrijke gebouwen. Na de kloostermoppen zijn de bakstenen in de loop van de tijd steeds kleiner geworden. Kleinere stenen zijn namelijk makkelijker te bakken en vooral beter te hanteren. Bovendien is metselwerk met kleine bakstenen en fijn voegwerk in de loop van de tijd een modeverschijnsel en een teken van welstand geworden.  
+
Na de Romeinse tijd is de productie van [[baksteen]] in Nederland gestopt om pas weer in de middeleeuwen op gang te komen. In de twaalfde eeuw herintroduceerden kloosterlingen het bakken van stenen uit klei in Nederland en Vlaanderen. Tot dan toe werden belangrijke gebouwen vooral met tufstenen gebouwd. Die waren 35 x 17 x 8,5 à 9,5 centimeter groot. De eerste bakstenen werden net zo groot gemaakt en staan bekend als [[kloostermop]]pen. Aanvankelijk werden ze ook uitsluitend gebruikt voor kloosters en andere belangrijke gebouwen. Na de kloostermoppen zijn de bakstenen in de loop van de tijd steeds kleiner geworden. Kleinere stenen zijn namelijk makkelijker te bakken en vooral beter te hanteren. Bovendien is metselwerk met kleine bakstenen en fijn voegwerk in de loop van de tijd een modeverschijnsel en een teken van welstand geworden.  
  
 
===Regionale formaten===  
 
===Regionale formaten===  
De productie van bakstenen vond overal plaats waar klei voorhanden was en bakstenen nodig waren. Later werd de productie steeds meer geconcentreerd in het rivierengebied en in de provincies Friesland en Groningen. Na verloop van tijd onstond er enige standaardisatie van de steenformaten en kregen de meeste regio's een kenmerkend formaat baksteen:
+
De productie van bakstenen vond overal plaats waar klei voorhanden was en bakstenen nodig waren. Later werd de productie steeds meer geconcentreerd in het rivierengebied en in de provincies Friesland en Groningen. Iedere regio had zijn eigen formaat baksteen:
  
 
{| class="wikitable" width="40%"
 
{| class="wikitable" width="40%"
Regel 46: Regel 44:
 
* Geschifte steen;
 
* Geschifte steen;
 
* Lepe steen.
 
* Lepe steen.
 +
  
 
===Bron===
 
===Bron===
 
De tekst is gebaseerd op:
 
De tekst is gebaseerd op:
 
* Monumentenwacht, Inspectiehandboek 1, 1.2.1.0.4  
 
* Monumentenwacht, Inspectiehandboek 1, 1.2.1.0.4  
* Baksteenformaten, Landleven 11e jaargang, nummer 5 – september/oktober 2006
+
* Baksteenformaten, Landleven 11e jaargang, nummer 5 – september/oktober 2006  
* Bureau Helsdingen
 
  
 
===Links===
 
===Links===

Al uw bijdragen aan Agriwiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie Agriwiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)