Boenhok

Uit Agriwiki
Boenhoek bij boerderij in Zoeterwoude

Aan een sloot gelegen houten of bakstenen gebouwtje bij een boerderij voor het spoelen van melkbussen, klompen, laarzen, linnengoed e.d. De sloot leverde schoonmaak-water en zorgde er ook voor dat vies water weer af werd gevoerd. Tegenwoordig zijn de meeste boenhokken verdwenen door o.a. de opkomst van waterleidingen binnenshuis en wasmachines.

Schoonmaakspullen[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak waren er in het boenhok ook hulpmiddelen te vinden voor het wasproces. Zo werd gebruik gemaakt van zand voor het schoonschuren van schoeisel en van groene zeep voor het wassen van de handen en het wasgoed. Als laatste werd ook soda gebruikt voor het reinigen van vuile was en het ontsmetten van wonden.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Boenhokken bestaan doorgaans uit drie wanden, met een open kant aan de sloot. De achterwand kon los staan, maar ook vastzitten aan de boerderij. Wanneer er geen overkapping aanwezig was, en alleen stoepje vanaf waar gewassen kon worden spreken we van een boenstoep.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Bouwhistorie van boerderijen. Ontstaan en vorm van de boerderijen in Alblasserwaard en Vijfherenlanden, Stichting Boerderij en Erf Alblasserwaard – Vijfherenlanden 2001.