Zuddenschuur

Uit Agriwiki
Boerderij met zuddenschuur in Orvelte

Schuurtje waarin brandstof werd opgeslagen in Drenthe. Met zudden wordt verwezen naar zoden of heideplaggen. Later werd er in de zuddenschuur ook turf opgeslagen. De zuddenschuur is vrijwel geheel uit het dorpsbeeld verdwenen, behalve in Orvelte.

Zuddenschuur in Orvelte
Zuddenschuur in Orvelte

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

De zuddenschuur heeft drie wanden, meestal opgetrokken in vakwerk zonder vulling of beschot. De kopsekant van de schuur heeft een overstekende kap. Het schilddak was gedekt met zoden, stro, of later riet.

De constructie bestaat uit drie gebinten met ankerbalken van eikenhout. Een gebint bestaat uit twee stijlen, die op veldkeien werden geplaatst om rotting tegen te gaan. De ankerbalk werd tussen de stijlen van het gebint bevestigd. De constructie werd nog verder versterkt door korbelen.

Opslag[bewerken | brontekst bewerken]

De zoden of heideplaggen ('zudden') werden in de open schuur opgeslagen, waarbij de buitenste rij als wand diende. In Orvelte werd gezegd dat de buitenste rij die de wand vormde altijd moest blijven staan. Stookte men deze laag brandstof ook op, dan pleitte dit niet voor de boer, daar deze tijdig voor nieuwe brandstof had moeten zorgen.

Vaak stond de zuddenschuur in de buurt van het stookhok.

Turf[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de zuddenschuur in eerste instantie voor zoden of heideplaggen werd gebruikt, veranderde dit door de loop der jaren. Turf was compacter en puur organisch, waardoor het langer brandde dan de zoden en plaggen. Turf werd echter maar voor een relatief korte periode gebruikt, omdat het na de oorlog al snel werd vervangen door eierkolen, briketten en antraciet. Deze steenkoolderivaten zorgde voor hogere temperaturen en bleven langer gloeien.

Het verdwijnen van de zuddenschuur[bewerken | brontekst bewerken]

Toen Nederland in de jaren '60 en '70 werd aangesloten op het Groninger aardgas, verloor de zuddenschuur uiteindelijk zijn functie. Veel boeren braken de nu onnodige bijgebouwen af of timmerden de schuur dicht zodat het kon worden gebruikt als stal voor jongvee of varkens.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Hoven, Lukas. 'Zuddenschuur.' Stichting Het Drentse Landschap, nr. 98, juni 2018.