Begroeiingsschade

Uit Agriwiki
Klimop op bakstenen muur

Gevels van boerderijen en bijgebouwen worden soms aan het gezicht onttrokken door klimplanten. Ze geven het gebouw een romantische aanblik en bieden vogels en andere dieren onderdak. Daar staat echter tegenover dat bepaalde soorten klimplanten het gebouw flink kunnen beschadigen.

Schade[bewerken | brontekst bewerken]

Herhaaldelijk snoeien van klimplanten kan schade aan gevels voorkomen. De grootste schade wordt veroorzaakt doordat planten zoals klimop en wingerd zich met hechtnapjes vasthechten aan de gevel. Met name de klimop doet dat zo stevig, dat na verwijdering van de plant de hechtnapjes die op de gevel achterblijven moeilijk te verwijderen zijn. kozijnen, boeiborden en andere houten geveldelen hebben daaronder te lijden. Voorkom daarom dat deze klimmers ook bezit nemen van deze onderdelen. Maar ook oud metselwerk waarbij kalkmortel als specie is gebruikt, kan ernstig worden beschadigd door deze planten. Zolang ze niet worden verwijderd is er niets aan de hand, maar bij het lostrekken van de ranken wordt de relatief zachte kalkspecie meegetrokken.

Dakbegroeiing[bewerken | brontekst bewerken]

Soms is zelfs het dak van een boerderij of bijgebouw begroeid met klimplanten. Zo ver kunt u het beter niet laten komen, want de kans is groot dat regenpijpen en dakgoten verstopt raken. Daardoor kunnen er ernstige vochtproblemen ontstaan. Bovendien groeien de ranken via openingen tussen de pannen naar binnen en dat kan schade veroorzaken aan de dakconstructie.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • 'Groene gevels', Landleven 7e jaargang, nummer 2 – maart/april 2002

Links[bewerken | brontekst bewerken]

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]