Gebintstijl aanscherven

Uit Agriwiki
(Doorverwezen vanaf Gebintstijlen aanscherven)

De hoofddraagconstructie van een boerderij bestaat vrijwel altijd uit gebinten. Door aantastingen van het hout van de gebintstijlen kan het nodig zijn om deze te herstellen.

Traditioneel aanlassen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele voorbeelden van lassen in een houten constrcutie. Afbeelding uit Monumentenwacht, Inspectiehandboek 2, 2.1.1, p.49

Houten gebintstijlen die aan de onderzijde ter plaatse van de poer zijn aangetast kunnen vrij gemakkelijk worden aangescherfd. Aanscherven is het plaatselijk vervangen van een stuk slecht hout door een nieuw stuk hout. Dit nieuwe stuk hout wordt daarna volledig geïntegreerd met de constructie en wordt daardoor ook geheel belast.

Gebintstijlen worden verticaal belast en wil daardoor knikken. Er ontstaat een horizontale spanning in de stijl. Een gebintstijl die uit één stuk hout bestaat vangt deze kracht op door zijn plastische eigenschappen. De afzonderlijke houtvezels houden elkaar vast. Als de gebintstijl wordt aangelast ontstaat er een naad, de vezels worden onderbroken en verliezen hun natuurlijke plastische vermogen op deze plaats. De houtenbalk zal nu gaan knikken op de plek van de naad. Om dit te voorkomen moet de naad zo worden aangebracht dat de twee houten delen aan elkaar gekoppeld blijven. Dit wordt bij aanscherven gedaan door het aanbrengen van lassen: een schaarlas, penlas of een (schuine) liplas.

Aanlassen met een epoxyhars[bewerken | brontekst bewerken]

Het is ook mogelijk om een gebintstijl aan te lassen met een epoxyhars. Het te vervangen gedeelte van het hout wordt weggehaald. Door het bestaande hout worden gaten geboord die uitkomen op de plek waar het hout is weggehaald. Deze gaten moeten zoveel mogelijk schuin worden aangebracht en moeten zo min mogelijk evenwijdig aan elkaar lopen. De geboorde gaten worden (gedeeltelijk) opgevuld met glasvezelstaven. Ter plaatse van het verwijderde hout moet een bekisting aangebracht worden die volledig lekdicht is. De epoxy is tijdens het gieten waterdun en is slecht te verwijderen. Door één van de geboorde gaten wordt de epoxy in de bekisting gegoten. Na twee dagen uitharden is de epoxy volledig belastbaar en na zeven dagen is de epoxy uitgehard en volledig krimp vrij.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tekst is gebaseerd op:

  • Monumentenwacht Inspectiehandboek 2, 2.1.1, p.49 en p.50.

Links[bewerken | brontekst bewerken]