Stalraam isoleren

Uit Agriwiki

Doordat het achterhuis bij herbestemming steeds vaker wordt gebruikt voor bewoning komt ook steeds vaker het verlangen naar voren om een stalraam te isoleren.

Bestaande stalramen[bewerken | brontekst bewerken]

Problemen bij het plaatsen van isolatieglas in een bestaand raam. Afbeelding uit L. Vrij, Boerenerven op het landgoed Twickel, p.109.
Voorbeeld van voorzetbeglazing. Afbeelding uit L. Vrij, Boerenerven op het landgoed Twickel, p.108.
Voorbeeld van voorzetraam. Afbeelding uit L. Vrij, Boerenerven op het landgoed Twickel, p.111.

Stalramen zijn in het achterhuis aangebracht om regen en wind zoveel mogelijk buiten te houden. Toch mag een stal niet te winddicht zijn. Ventileren is belangrijk in een stal vol met dieren. De stalramen zijn dus niet aangebracht voor een behaaglijk binnenklimaat. De eventuele draaiende delen zijn beslist niet tochtdicht aangebracht. Bovendien zijn de ijzeren profielen (of betonnen stijlen) van stalramen zelf enorme koudebruggen. Dat betekent dat het raamwerk waar het glas in geplaatst is zelf duidelijk meer warmte doorlaat dan zijn omgeving. De stalramen zijn bovendien voorzien van enkelglas en vaak zijn er dan ook nog een flink aantal ruitjes gebroken. De isolerende waarde van een bestaand stalraam is zo goed als nul en zijn niet wenselijk in een binnenklimaat van een woonhuis. De oplossing voor dit probleem is het isoleren van deze ramen. Dit kan op een aantal manieren.

Het enkelglas vervangen[bewerken | brontekst bewerken]

Het enkelglas vervangen door enkelglas met een hoog rendement coating. Dit glas is niet dik en past dus in de bestaande profilering van het stalraam. Het glas isoleert op een redelijke goede manier, maar het stalenprofiel geleidt nog steeds de kou (een koudebrug). Ook blijven er kieren bestaan die voor luchtstromen van buiten naar binnen en vice versa zorgen. Het probleem wordt hiermee dus eigenlijk maar gedeeltelijk opgelost.

Voorzetraam[bewerken | brontekst bewerken]

Een andere, betere oplossing is het toepassen van een voorzetkozijn. Hiervoor is het wel belangrijk dat de binnenzijde van de gevel ook geïsoleerd wordt. Op die manier is het voorzetkozijn weg te werken in de nieuwe wand. Bij een voorzetkozijn wordt er aan de binnenzijde van de gevelopening een (liefst houten) kozijn geplaatst. Er ontstaat zo een luchtspouw tussen het bestaande stalraam en het nieuwe kozijn. Het nieuwe kozijn wordt voorzien van een raam met isolerend glas (dubbel glas in de volksmond). Het raamkozijn kan het beste worden uitgevoerd als een draai- kiepraam. Op die manier is de gecreeerde luchtspouw tussen het bestaande stalraam en het voorzetkozijn te ventileren. Het draairaam is nodig om te ventileren of te luchten en om schoon te maken. Dit is zeer wenselijk omdat er vaak veel viezigheid door kieren in het stalraam naar binnenkomt. Ook nestelen zich hier graag spinnen en motten. Door het nieuwe draairaam een glasoppervlak te geven dat gelijk is aan de binnenwerksemaat van het stalraam wordt er zoveel mogelijk daglicht naar binnen gehaald. Ook zorgt dit ervoor dat het stalraam goed zichtbaar is van binnenuit wat de authentieke sfeer ten goede komt. Bovendien is zo het kozijn ook gemakkelijk te bevestigen aan de binnenzijde van de gevel.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

  • L. Vrij, Boerenerven op het landgoed Twickel, p.102
  • Bureau Helsdingen.