Steen

Uit Agriwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Naast natuursteen zijn er ook verschillende soorten kunstmatig gemaakte stenen. Baksteen is de bekendste daarvan. Verder zijn er kalkzandsteen, drijfsteen, betonsteen. Daarnaast zijn er ook terracotta, kunstgraniet, marmercement, en dergelijke).

Gevaren voor steen[bewerken | brontekst bewerken]

Steen kan door vocht en bevriezing ernstige schade oplopen. Steen is erg star waardoor water dat bevriest en uitzet in de steen, de steen uit elkaar drukt. Het water kan in de steen komen door scheurtjes of poreusheid van de steen zelf. Hydrofoberen wordt over het algemeen afgeraden. Vocht kan door hydrofoberen moelijker in de steen komen maar als het er toch in komt (door bijvoorbeeld haarscheurtjes) kan het er niet meer uit. De steen blijft dus vochtig en kan stukvriezen.Laat u goed adviseren! Steen kan door vandalisme beschadigd raken. Dat kan zelfs dubbel, namelijk door het aanbrengen van de schade en het verkeerd weg halen van de schade. Sommige soorten stenen hebben een huid (bijvoorbeeld baksteen) Als deze beschadigd wordt krijgen vocht, vuil en vorst er steeds meer grip op.

Herstellen van steen[bewerken | brontekst bewerken]

Beschadigde stenen kunnen door vakkundige bedrijven worden gerepareerd. De stenen kunnen met een pasta aangevuld worden of vervangen worden door inboeten. Ook hiervoor geldt dat u zich goed moet laten inlichten.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

De tekst is gebaseerd op:

Verder lezen[bewerken | brontekst bewerken]